غربالگری دیابت بوسیلۀ آزمایش هموگلوبین A1C

 

قبل از این، آزمایش قند خون ناشتا و آزمایش تحمل گلوگز خوراکی برای غربالگری بیماران دیابتی  استفاده می شد اما آزمایش هموگلوبین A1C وسیلۀ تشخیصی مطمئن تری است که هم اکنون پیشنهاد شده است.

آزمایش هموگلوبین A1C بیش از 30 سال است که به عنوان وسیله ای برای ارزیابی نحوۀ کنترل قند خون در بیماران استفاده می شود.اما در شصت و نهمین همایش انجمن دیابت امریکا آزمایش A1C بعنوان وسیله ای قابل اعتماد برای غربالگری دیابت معرفی شد. دکتر دیوید ناتان مدیر مرکز دیابت بیمارستان مرکزی ماسا چوست و رئیس این  همایش می گوید: آزمایش A1C یک آزمایش  خون ساده است در حالیکه روش هایی که هم اکنون استفاده می شوند روش های سختری هستند  مثلاً قند خون ناشتا که در آن بیمار  باید بمدت 12 تا 14 ساعت قبل از آزمایش هیچ غذایی نخورد و یا در آزمایش گلوکز که بیمار مجبور به نوشیدن محلولی شیرین و سپس آزمایش قند  خون بعد از 2 ساعت است.بعلاوه دکتر ناتان معتقد است این روش به ما میزان آسیب های بینایی را در بیماران مبتلا به دیابت نشان می دهد در نتیجه می توان گفت که این آزمایش وسیلۀ تشخیص بهتری نسبت به سایر روش ها است .کمیتۀ بین المللی دیابت که متشکل از انجمن دیابت امریکا، فدراسیون بین المللی دیابت  و انجمن مطالعات دیابت اروپا است  بطور رسمی این گزارش را تصدیق نکرده است دکتر ریچارد کان( رئیس بخش پزشکی- علمی انجمن دیابت  امریکا ) عموماً با اساس این آزمایش بعنوان یک روش غربالگری موافق است اما چون برای انجام این آزمایش احتیاج به ابزار و وسایل  خاص است انجام آن بطور همه گیر امکان پذیر نیست .

دکترویلیام از دانشگاه اموری( Emory) معتقد است استفاده از روش A1C برای تشخیص افراد مبتلا به دیابت نوع   II روش کاربردی تری است زیرا تشخیص دیابت نوع II سختر از نوع I است.علاوه بر آن کمک بسیار بزرگی برای تشخیص خطرات و عوارض دیابت و کنترل آن است.همانطور که می دانیم بدن ما بدون گلوکز قادر به ادامه حیات نیست از سوی دیگر زیادی گلوکز سبب اتصال آن به پروتئین های بدن و آسیب رساندن به آنها می شود دیابت کنترل نشده سبب بالا رفتن قند خون می گردد. زیادی گلوکز به پروتئین هموگلوبین ( هموگلوبین پروتئین حمل کنندۀ اکسیژن ا زشش ها به سایر نقاط بدن است) که  در گلبول های قرمز قرار دارند می چسبدیا  به عبارت دیگر آنرا گلیکوزیله می کند.

آزمایش A1C در صد هموگلوبین  گلیکوزیله را در خون نشان میدهد این اندازه گیری منعکس کنندۀ میانگین قند خون بیمار در طی 3 ماه قبل است.

به گفتۀ پرفسور دیوید شون فلد از دانشگاه هاروارد   آزمایش A1C نسبت به آزمایش های قند خون برای بررسی عوارض ایجاد شده بوسیلۀ دیابت روش بهتری است.

پرفسور شون فلد و همکارانش در حال بررسی ارتباط بین A1C و میانگین قند خون هستند پرفسور شون فلد معتقد است که افراد دیابتی میزان میانگین قند خون روزانه اشان را اندازه می گیرند اما در مطب پزشکان اعداد مربوط به آزمایش A1C به آنها داده میشود. در نتیجه بیماران اعداد متفاوتی را دریافت می کنند و این باعث سر درگمی بیماران می شود.

پرفسور شون فلد در مقاله ای (2008) میزان A1C را برای اکثر بیماران مبتلا به نوع I و II بر اساس میانگین قند خون بیماران بیان می کند کمیتۀ  بین المللی  دیابت  میزان A1C  را برای  افراد دیابتی 5/6% اعلام کرده است  در حالیکه مقادیر  بین 6% تا5/6%  ریسک ایجاد دیابت را نشان می دهد. البته نقطۀ 5/6% یک خط تفکیک مطلق نیست.افرادی که اضافه وزن دارند یا ریسک فاکتورهای دیگر مانند  سابقۀ فامیلی ، بالا بودن فشار خون و میزان غیر عادی چربی، در آنها وجود دارد نیاز به غربالگری برای  دیابت دارند بالغین دارای سن 45 سال یا بالاتر حتی اگر ریسک فاکتورهای بالا را نداشته باشد بایستی آزمایش غربالگری را انجام دهند.

منبع:                                                                                                            www.CNN.com